Agressieveling op display achter buschauffeur

Monique Verlind (DJMO)
De jongeren uit de bus in Veenendaal zal het waarschijnlijk niet overkomen, omdat zij alleen maar baldadig waren. Mensen die in een Arrivabus een buschauffeur mishandelen maken wel kans op een plaatsje op het display achter de buschauffeur. Het is de bedoeling dat op het scherm, waar normaal reizigersinformatie te zien is, beelden worden getoond van passagiers die zich hebben misdragen. 

Een keer boos kijken naar de chauffeur is niet genoeg voor een plaats aan de schandpaal, ook spugende mensen zullen misschien niet te zien zijn. Politiewoordvoerster Nicolette Bovenhorst: "Het gaat om beelden van reizigers met gedrag dat echt niet door de beugel kan." Buschauffeurs van Arriva zijn geregeld het mikpunt van boze en agressieve passagiers. Op deze wijze moeten de beelden een signaalfunctie hebben. Beelden zijn confronterender dan een brief aan de reizigers, die toelicht wat gewenst gedrag is in de bus. Bovenhorst: "Dat de veiligheid in het openbaar vervoer beter moet, is duidelijk. Dan moet je de mensen ook het gevoel geven dat we er echt iets aan doen."

Dit zijn voorlopig alleen nog maar plannen van de politie en Arriva. Het Openbaar Ministerie kan deze plannen nog dwarsbomen. Bovenhorst verklaart, met het oog op de privacy: "Voor de spelregels is het OM de leider. Justitie kan er ook voor gaan liggen." Het OM in Dordrecht weet van de plannen af.