Publieke omroep te rechts

Redactie
Linkse politici worden niet vaker als gast gevraagd in talkshows van publieke omroepen dan hun collega's van rechtse signatuur. Dat concludeert weekblad Revu op basis van eigen onderzoek sinds het begin van dit jaar. Vanaf dat moment waren er 118 rechtse gasten in de diverse praatprogramma's tegenover 117 linkse. De resultaten van het onderzoek staan in het jongste nummer van Revu.

De Revu-redactie begon met turven van de talkshowgasten naar aanleiding van een uitzending van Pauw & Witteman waarin de kwestie aan de orde kwam. De hoofdredacteur van De Telegraaf, Sjuul Paradijs, sprak in die uitzending over het initiatief om een aan zijn krant gelieerde omroep te beginnen. Hij wil daardoor het rechtse geluid meer de kans geven in Hilversum. In diezelfde uitzending zat ook VVD-leider Mark Rutte aan tafel. Hij betwijfelde of het zo is dat linkse politici meer "airtime" krijgen bij de publieke omroep dan rechtse.

Revu ging met die vraag aan de slag. "In Netwerk, EénVandaag en met name Pauw& Witteman krijgt links meer ruimte, maar NOVA, Buitenhof, Het Elfde Uur en - opvallend - De Wereld Draait Door gunnen rechtse gasten meer tijd. En dan helemaal als Jakhals Ersin Kiris naar Den Haag wordt gestuurd", concludeerde het magazine vandaag op zijn website.