Minister Donner wil lonen bevriezen

Redactie

Als het aan minister Donner van Sociale Zaken ligt, komen er helemaal geen loonsverhogingen. Donner heeft de vakbonden voorgesteld om de nullijn te hanteren. Om de financiële crisis het hoofd te bieden, zullen de lonen niet met de inflatie mee kunnen groeien.

Regeringspartij CDA reageert positief op de oproep van Donner, evenals oppositiepartij VVD. De SP noemt een nullijn niet verstandig omdat het afbreuk zou doen aan de koopkracht. De ChristenUnie is kritisch over het naar buiten brengen van losse voorstellen, nu de besprekingen met de sociale partners nog gaande zijn. De FNV was dan ook niet blij met de oproep.

Donner deed zijn oproep vandaag bij de opening van een mobiliteitscentrum in Haarlem. Tot nu toe hield het kabinet het op een loonstijging die gelijke tred houdt met de inflatie. Volgens de laatste ramingen zou dit voor dit jaar uitkomen op 1 procent erbij. Maar dat vindt Donner niet meer genoeg om de crisis het hoofd te kunnen bieden. "Er is meer nodig dan dat we alleen de lonen op de inflatie houden. Nee, zijn we bereid om vanaf nu voor zo lang als het duurt met z’n allen, lonen, uitkeringen, pensioenen op een nullijn te gaan zitten?"

Voor ambtenaren ligt er ook geen loonsverhoging in het verschiet. "Het is niet zo dat de ene groep wel loonsverhoging krijgt, en de andere groep niet." Het kabinet is al begonnen door de ministersalarissen niet te laten stijgen, aldus Donner.

Overstapbonus

Half maart verwacht de minister een sociaal akkoord te sluiten met werkgevers en vakbonden. Cao-coördinator Wilna Wind van de FNV reageerde zuur op Radio 1: "Dit soort randvoorwaarden beïnvloedt de onderhandelingen niet positief."

Donner wil naast deze maatregel de regeling voor werktijdverkorting verlengen. Deze zou op 1 maart aflopen. De minister denkt ook aan een bonus als een ontslagen werknemer of iemand die wordt bedreigd met ontslag, overstapt naar een andere sector.


Minister Donner wil lonen bevriezen  (foto: DAG)