Dodental mijnexplosie China loopt op

Redactie
Door een gasexplosie in een Chinese kolenmijn zijn zeker 73 mijnwerkers om het leven gekomen. Dat meldden Chinese staatsmedia. Mogelijk worden in de komende uren nog meer stoffelijke overschotten gevonden: tientallen kompels worden nog vermist.

De ontploffing vond plaats in de omgeving van de stad Taiyuan, de hoofdstad van de noordelijke provincie Shanxi. Op dat moment zouden meer dan 400 mijnwerkers in de ondergrondse gangen aan het werk zijn.

Tientallen reddingswerkers proberen bij de getroffen werknemers te komen. Meer dan veertig ambulances staan klaar om de gewonden en doden af te voeren, zodra zij gevonden zijn. De ziekenhuizen hebben speciale behandelkamers opengesteld, zodat mensen met koolmonoxidevergiftiging snel geholpen kunnen worden.

Het gaat om een van de ergste ongevallen sinds december 2007 toen 105 mensen omkwamen bij een explosie in een mijn. In de mijn van de Shanxi Coking Coal Group zijn in de afgelopen tien jaar geen ongevallen gebeurd, meldde staatspersbureau Xinhua.

In Shanxi wordt een derde van de Chinese kolen boven de grond gehaald. China is de grootste producent van kolen in de wereld, maar heeft ook de gevaarlijkste mijnen. In 2008 kwamen in het hele land meer dan drieduizend kompels om het leven. Critici zeggen echter dat het aantal veel hoger ligt.