Politie: bonnenboekje verleden tijd

Redactie
De gehate gele bon die agenten tevoorschijn toveren als ze een automobilist op de bon slingeren, verdwijnt uit het straatbeeld. Van de vijfentwintig verkeershandhavingteams die Nederland telt, zijn vijftien teams (60 procent) inmiddels overgestapt op het handcomputertje (pda).

Dat zei een woordvoerder van het Bureau Verkeershandhaving OM (BVOM) zondag. Het BVOM heeft in mei 2007 aan alle teams 100.000 euro ter beschikking gesteld om handcomputertjes aan te schaffen. Ze deden dat omdat in ongeveer 30 procent van de handgeschreven bonnen foutjes zaten en omdat het met de pda allemaal veel sneller gaat. "Wanneer bij de pda iets verkeerd wordt ingevoerd, dan weigert het apparaat."

Via een draadloze verbinding met de computer van de RDW zijn na invoering van het kenteken de gegevens meteen bekend. "De invoer in het systeem voor het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) is veel makkelijker." Dat moet bij handgeschreven bonnen ingevoerd worden in de computer, bij de pda is het een kwestie van een kabeltje erin. "Daardoor ontstaan er ook minder fouten bij het invoeren."

Alleen het verkeersteam van het korps Zeeland is niet op het aanbod van het BVOM ingegaan. De andere teams die nog niet over zijn, zouden even willen afwachten wat de ervaringen van de andere zijn voordat zij besluiten welk soort pda ze willen. "Maar het gaat nu heel snel."

Bijkomend voordeel is dat de bonnen van de pda's ter plekke geprint worden en goed leesbaar zijn en blijven.

  (foto: ANP)