Filmwereld maakt zich op voor Oscars

Redactie
De jurken, schoenen en juwelen van topontwerpers zijn aangeschaft en de afspraakjes zijn gemaakt. De internationale filmwereld is klaar voor het evenement van het jaar, de uitreiking van de Oscars. De prestigieuze filmprijzen worden in de nacht van zondag op maandag uitgereikt in Amerika.

The Curious Case of Benjamin Button maakt met dertien nominaties de meeste kans op een Oscar. Slumdog Millionaire heeft tien nominaties; The Dark Knight en Milk beiden acht.

Benjamin Button, Slumdog Millionaire en Milk strijden in de categorie beste film om het felbegeerde beeldje met The Reader en Frost/Nixon. De regisseurs van deze films - respectievelijk David Fincher, Danny Boyle, Gus Van Sant, Stephen Daldry en Ron Howard - zijn genomineerd voor beste regie.

Brad Pitt (Benjamin Button) is samen met Sean Penn (Milk), Frank Langella (Frost/Nixon), Richard Jenkins (The Visitor) en Mickey Rourke (The Wrestler) kanshebber voor de Oscar voor beste acteur. Bij de vrouwen gaat het tussen Kate Winslet (The Reader), Meryl Streep (Doubt), Angelina Jolie (Changeling), Anne Hathaway (Rachel Getting Married) en Melissa Leo (Frozen River).

Heath Ledger kan postuum worden geëerd voor zijn rol als The Joker in The Dark Knight. De acteur, die in januari vorig jaar op 28-jarige leeftijd overleed, is genomineerd in de categorie beste mannelijke bijrol. Eerder won hij postuum onder meer een Golden Globe en een Bafta Award.

Nederland dingt niet mee naar een Oscar. De ingezonden films - waaronder Dunya en Desie voor beste buitenlandse film - werden niet genomineerd. De 81e editie van de Oscaruitreiking heeft plaats in het Samuel Goldwyn Theater in Los Angeles.