Obama maakt eerste buitenlandtrip

Redactie
De Amerikaanse president Barack Obama is vandaag in Canada aangekomen voor zijn eerste buitenlandbezoek sinds zijn beëdiging op 20 januari. Obama spreekt in Ottawa met de Canadese premier Stephen Harper. Belangrijkste gespreksonderwerpen zijn de wereldeconomie en de oorlog in Afghanistan, meldde nieuwszender CNN.

Canada is als belangrijkste handelspartner van de Verenigde Staten bezorgd over de Buy American-clausule ('Koop Amerikaans') in het economische reddingsplan van Obama. Canada en andere landen vrezen voor Amerikaans protectionisme. Harper wil garanties dat de vrije handel tussen beide landen niet in gevaar komt.

Ook Afghanistan staat hoog op de agenda. Canada heeft circa 2800 militairen in het land gestationeerd. Het Canadese parlement besloot vorig jaar dat de missie in Afghanistan in december 2011 definitief eindigt.

Obama hoopt dat Canada zijn besluit heroverweegt. De president besloot deze week juist 17.000 extra Amerikaanse militairen naar Afghanistan te sturen vanwege de verslechterende veiligheidssituatie in het land.

Obama, die circa zes uur in Canada blijft, is erg populair bij de noorderburen. Opiniepeilingen wezen uit dat 66 procent van de Canadezen hem als president wil.