Coalitie neemt tijd voor crisispakket

Redactie
De regeringscoalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie neemt de tijd voor het pakket aan crisismaatregelen dat nodig is om de Nederlandse economie te stimuleren. Premier Jan Peter Balkenende zei woensdag in de Tweede Kamer dat het geen haastklus mag worden.

De drie regeringspartijen moeten ook wel de tijd nemen, want de recessie is zo diep dat de eigen begrotingsregels uit het regeerakkoord onhoudbaar zijn geworden. Volgens die regels bezuinigt het kabinet als het begrotingstekort de 2 procent overschrijdt.

Maar na de PvdA en de ChristenUnie is nu ook het CDA van mening dat omvangrijke bezuinigingen de economie verder kunnen schaden. Als het kabinet zich strikt zou houden aan de begrotingsregels, zou er in anderhalf jaar 40 miljard euro bezuinigd moeten worden. "Dat zal nooit lukken, dus moet je bespreken hoe de overheidsfinanciën op langere termijn weer op orde kunnen komen", zei CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel woensdag in het Kamerdebat.

Van Geel gaf ook aan dat de coalitie het eerst intern eens wil worden over de maatregelen, juist omdat het regeerakkoord achterhaald is. PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer gaf aan dat de coalitie zal kijken naar alle opties die een ambtelijke werkgroep op tafel legt, maar dat het aan de politiek is om te beslissen. "Kijken is iets anders dan kiezen."

  (foto: ANP)