Jongens opgeroepen voor baarmoederhalskanker-vaccinatie

HuHu
In de regio's Utrecht en Noord-Holland is een onbekend aantal jongens opgeroepen om zich te melden voor de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Sinds vorige week dinsdag zijn de uitnodigingen voor de HPV-vaccinatie verstuurd. Naast de 380 duizend meisjes tussen de 13 en 16 jaar, hebben ook vele jongens deze oproep ontvangen.

De jongens die de oproep krijgen mogen deze uiteraard negeren, maar worden wel opgeroepen om de administratie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hiervan op de hoogte te stellen. De foutieve registratie in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) kan dan worden opgelost.

De oorzaak van de fout zit in de oude entadministratie van het RVP. Vroeger maakte het namelijk niet uit of je een jongen of een meisje was, iedereen kreeg dezelfde vaccinatie. Het geslacht werd uit tijdbesparing daarom niet vastgelegd in de administratie, maar later is de RVP dit wel gaan doen. Alle personen van wie het geslacht onbekend was, werden als meisje behandeld.

Hoeveel jongens ten onrechte zijn opgeroepen is onbekend. Het Regionale Coördinatie Programma, opvolger van de entadministratie, spreekt van 'een enkele melding'. Als de jongens zich melden met de fout, dan zal deze worden hersteld.