ING gaat terug naar de basis

Redactie
ING gaat terug naar de basis van bankieren en richt zich op sparen en investeren. De complexiteit van het financiële concern wordt teruggebracht. Dat zei president-commissaris en aankomend topman Jan Hommen van ING in een toelichting bij de definitieve cijfers van de bankverzekeraar.

"Onze basisstrategie, gebaseerd op sparen en investeren, is een solide basis voor de toekomst", aldus Hommen. "We moeten de complexiteit van ING terugbrengen door te focussen op minder producten en markten."

Vooral door afwaarderingen op complexe beleggingsproducten is ING hard geraakt in de laatste drie maanden van vorig jaar. Het concern boekte een kwartaalverlies van 3,7 miljard euro. In dezelfde periode in 2007 behaalde ING nog een winst van 2,4 miljard euro.

Het nettoverlies voor heel 2008 kwam uit op 729 miljoen euro tegen een nettowinst van 9,2 miljard in 2007. De cijfers zijn weinig verrassend, aangezien ING vorige maand al voorlopige cijfers bekendmaakte. De bankverzekeraar kondigde toen een ingrijpend kostenbesparingsprogramma aan, waaronder het ontslag van zevenduizend werknemers wereldwijd.

Ook topman Michel Tilmant trad af. Beoogd opvolger Hommen liet vrijdag verder weinig los over de koers die ING gaat volgen. "Dat is te veel om nu al te verwachten", aldus analisten van Bank of America/Merril Lynch in een rapport. Zij denken dat ING op termijn een concern wordt dat zich met name zal richten op de Benelux.