Vmbo-scholieren leren sterk staan in de liefde

Matthijs (Florian_)
Het Trimbos-instituut is met het preventieproject 'Stay in Love' gestart. Dit project heeft als doel vmbo-leerlingen weerbaar te maken tegen ongewenste seksuele handelingen. Sinds vorige week wordt in Utrecht, Helmond en Kampen met een lessenserie proefgedraaid.

De cijfers liegen er niet om. Ruim eenderde van de jongeren tussen de dertien en twintig jaar oud heeft psychisch geweld ervaren tijdens een relatie. Eén op de vijf meisjes in deze leeftijdscategorie heeft wel eens tegen haar zin seksuele handelingen verricht. Laag opgeleide jongeren komen in hun relaties het meest in aanraking met dwang of ongewenste seksuele handelingen. Allochtone jongeren, met name Surinaamse, Antilliaanse en Marokkaanse meisjes, blijken kwetsbaarder dan hun autochtone leeftijdgenoten.

Stay in Love bestaat uit een lessenserie die de jeugd bewust moet maken hoe een goede relatie eruit ziet, en hoe deze goed kan blijven. De lessen bestaan uit onder meer onderdelen waarbij de jongeren vertellen over hun opvattingen, en waarbij zij zelf situaties naspelen. Projectleider Clary van Veen vertelt: "We willen ze hierdoor laten nadenken over wat ze zelf belangrijk vinden. Jongeren worden gebombardeerd met ideeën over seksualiteit, maar met name vmbo-leerlingen zijn niet gewend hierover te praten. Er is sprake van veel onzekerheid."

Bij het lespakket hoort ook de website www.stayinlove.nl waar de jongeren met elkaar kunnen communiceren op het forum, en een relatietest kunnen invullen. Ook worden er op de site tips gegeven over hoe je je relatie leuk houdt. Van der Veen: "We gaan niet vertellen wat goed en fout is, maar laten ze zich bewust worden van hun wensen en grenzen."

Uit het Canadese project 'Safe Dates', waarop Stay in Love gebaseerd is, blijkt dat het op de deelnemende jongeren een positief effect heeft gehad. Tot vier jaar na de interventie is zestig procent van de deelnemers minder vaak dader van relatiegeweld. De pilots die in Nederland worden gehouden zullen in juni van dit jaar door de Universiteit van Utrecht worden geëvalueerd. Na een eerste proef van het Trimbos-instituut zijn de resultaten al lovend. Hieruit blijkt dat 58 procent van de jongeren is gaan nadenken over zijn/haar relatie, 41 procent de problemen heeft besproken met de partner en 39 procent de relatieproblemen met vrienden is gaan bespreken.