Plastisch chirurg wil snel verplicht toezicht

Redactie

Plastisch chirurgen en privéklinieken eisen betere regelgeving en verplicht toezicht voor klinieken van minister Klink van VWS. Daarmee willen ze voorkomen dat zich opnieuw ernstige misstanden voordoen, zoals vorige week in de Silhouet-klinieken. "Wij laten ons nest niet langer bevuilen", zegt secretaris Thijs Udo van de Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN).

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) begint een keurmerk voor privéklinieken dat eind 2010 werkzaam moet zijn. Daarmee kunnen 'malafide' klinieken echter niet worden aangepakt, omdat ze niet verplicht zijn mee te doen.

In Nederland kan iedereen een privékliniek beginnen voor onverzekerde zorg; een vergunning is niet nodig. Ook is er nauwelijks toezicht: de inspectie houdt alleen controles na ernstige meldingen. Privékliniek Silhouet kreeg vorige week een operatieverbod in Breda en Weert. De kliniek meldt op de site echter dat er niets mis is.

"Dit moet echt afgelopen zijn", zegt hoogleraar plastische chirurgie Berend van der Lei. "Klinieken moeten nú worden verplicht een vergunning aan te vragen." Udo van de ZKN: "We zijn toch gek dat we zomaar iedereen een privékliniek laten starten?" Volgens VWS ligt er een wet voor registratieplicht bij de Eerste Kamer. Er zijn geen plannen voor vergunningen.