Jochie (7) door politie gedwongen meegenomen

Bert (superworm)
Op een basisschool in Largo, Florida, is vorige week een jongetje van zeven gedwongen meegenomen door de politie. De coppers lieten het kind vervolgens een middag en avond gedwongen in het ziekenhuis verblijven. De ouders van het jochie zijn woedend. Vader Richard Smith (41): “Mijn zoon is kerngezond, ook mentaal. Hij heeft noch zichzelf, noch anderen, ooit pijn gedaan. Dit is totale misbruik van politiemacht.” Smith en vrouw Barbara zeggen een advocaat in hand te nemen.

De lokale politiechef, John Carroll, verdedigt het optreden van zijn agenten. Volgens politie en leraren werd het jongetje onhandelbaar. Hij begon te huilen, rende door het klaslokaal heen, stapte daarbij op de voet van de leraar, om in de deuropening tegen een directielid aan te botsen. Carroll zegt dat de woede-aanval van het kind dusdanig van aard was, dat de schoolleiding besloot alle kinderen uit het klaslokaal te evacueren.

Wettelijk legitiem optreden
Mildred Helms Elementary belde vervolgens de ouders en de politie. Toen agenten ter plaatse aankwamen, besloten ze het jongetje mee te nemen voor een onderzoek naar zijn mentale gezondheid. “Dit was niet de eerste keer dat het jongetje lastig was”, zegt Carroll. Agent ter plaatse Michael Kirkpatrick voegt toe dat “het jochie zo echt niet met z'n moeder mee naar huis kon.”

Carroll: “Hij [Kirkpatrick, red.] vond dat dit kind aandacht voor psychische problemen moest krijgen, die hij elders niet kreeg. De Baker-wet is een soort pleister die ons ertoe in staat stelt iemand op te laten nemen als we achten dat dat noodzakelijk is.

De moeder zegt dat ze het kind zo had kunnen kalmeren, als ze hem maar had mogen zien. De agenten hielden het jongetje van haar weg, terwijl ze hun onderzoek afrondden. Pas toen de politie het jochie naar het ziekenhuis in een naburige stad bracht, mocht de moeder op de achterbank van de politieauto meerijden.

Jongetje doodsbang
Het incident was angstaanjagend voor het kleine ventje, wiens naam anoniem is gebleven. Hij en zijn 9-jarige zusje worden door moederlief uit school gehouden, omdat ze “als de dood zijn” om terug te gaan, aldus Barbara Smith.

De Baker-wet, die in januari van dit jaar in Florida werd ingevoerd, staat de politie toe kinderen op te laten nemen in het ziekenhuis, mocht het kind een substantiële kans hebben op het pijn doen van zichzelf of anderen. Dit behoort wel altijd in overleg met de ouders én het kind te gebeuren, zegt Raine Jonhs, die Baker-gevallen voor de politie van naburig Pasco behandelt.

Wetsexpert Martha Lenderman zegt dat gedwongen opname zonder toestemming van de ouders alleen mogelijk is, als het kind “aan alle criteria voldoet”. Johns zegt dat dat bij dit kind “beslist niet het geval was. Op iemands voet staan vormt niet meteen een gevaar voor de samenleving, lijkt me.

83 opnames in anderhalve maand

De politie zegt dat ze sinds het begin van dit jaar 83 kinderen gedwongen hebben laten opnemen, maar dat dat tot nu toe meestal vrijwillig ging. De directie van de school laat weten dat dat “niet zoveel is, als je kijkt naar het totale leerlingenaantal in de county; 105.000." Volgens de directie blijkt het wel dat er in toenemende mate gebruik gemaakt wordt van de Baker-wet; op dezelfde dag als dit incident waren er drie andere opnames. De directie zegt het met de directeur te gaan overleggen.

Politiechef Carroll zegt “het heus niet leuk te vinden kinderen op te pakken. We komen over als grote, kwaadaardige agenten met zo'n klein ventje ernaast. Het kind is uiteindelijk door medische professionals ondervraagd. Hij is niet gearresteerd, en we hebben geen aanklacht ingediend."

Ouders woedend en verdrietig
De ouders weten niet wat ze moeten doen, maar gaan wel met een advocaat praten. “Ons doel is vooral dat dit niet bij andere families ook voorkomt. Dit gun ik niemand, en voor ons is het niet meer zomaar 'zand erover',” aldus vader Richard. Om het jongetje naar een andere school te krijgen, zullen de ouders in de buidel moeten tasten; in de VS kosten privéscholen veel geld, en het staatsonderwijs wordt per staat geregeld. De ouders zullen dus moeten verhuizen voor ander publiek onderwijs.