Kusje van FOK! op Valentijnsdag

Redactie
Kusje van FOK! want het is vandaag Valentijnsdag. De dag der geliefden, genoemd naar de heilige Valentijn. De viering van de heiligendag is in de loop der eeuwen uitgegroeid tot een festijn waarop veel anonieme liefdesbetuigingen worden verstuurd. De winkelbranche spint er garen bij.

Het was paus Gelasius die in 496 de 14e februari uitriep tot gedenkdag voor de heilige Valentijn die in de derde eeuw was omgebracht. Die Valentijn of Valentinus was een legendarisch figuur die waarschijnlijk is samengesteld uit twee personen, een Romeinse priester en de bisschop van Terni.

Over het lot van deze Valentijn doen verschillende verhalen de ronde. Als bisschop zou hij, tegen de Romeinse wetten in, een heidense soldaat met een christelijke vrouw hebben getrouwd. Hij vond de liefde sterker dan de wet. Dat kostte hem letterlijk de kop. Volgens de legende wist Valentijn net voor zijn onthoofding een briefje aan de dochter van de gevangenisbewaarder te geven met daarop de tekst: Van je Valentijn.

Terwijl in Groot-Brittannië al sinds de middeleeuwen en in de Verenigde Staten sinds de 19e eeuw Valentijnsdag wordt gevierd, is het festijn pas in de jaren '90 van de vorige eeuw in Nederland populair geworden. De weken voor de 14e februari kan het winkelende publiek niet meer om de rode hartjes heen en is Valentijnsdag verworden tot een commercieel feestje om het omzetgat tussen de decemberfeestdagen en Pasen te vullen.

  (foto: ANP)