Arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Sudanese president

Redactie
Rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) hebben besloten een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen de Sudanese president Omar al-Bashir. Dat meldt The New York Times op basis van diplomatieke bronnen.

Het is de eerste keer dat het strafhof een zittende president dagvaart. ICC-hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo beschuldigde hem vorig jaar van oorlogsmisdaden en genocide in de West-Sudanese regio Darfur. Nadere gegevens ontbreken vooralsnog. Het ICC in Den Haag was niet bereikbaar voor commentaar.

Volgens The New York Times hebben de rechters in Den Haag VN-chef Ban Ki-moon al ingelicht. De beslissing van het hof wordt naar verwachting een dezer dagen officieel bekendgemaakt.

Het conflict in Darfur brak in 2003 uit toen rebellen de regering ervan beschuldigden de Arabische nomaden in het gebied te bevoordelen boven de zwarte boerenbevolking. Tussen beide groepen waren al langer spanningen over water en land. De rebellen namen de wapens op. Sudan sloeg keihard terug en zette het regeringsleger in.

Volgens medewerkers van de Verenigde Naties zijn al circa 300.000 mensen omgekomen door het geweld. Zeker 2,5 miljoen Darfuri's sloegen op de vlucht.