Bankensteun VS moet diepere recessie voorkomen

Redactie
De Amerikaanse overheid wil met nieuwe steunmaatregelen voor de financiële sector de kredietverlening weer aan de praat krijgen, zodat een diepere economische recessie kan worden voorkomen. Dat maakte de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner vandaag bekend.

"Het is essentieel dat elke Amerikaan begrijpt dat de strijd voor economisch herstel gevochten wordt op twee fronten. We moeten zowel de banengroei en investeringen als de kredietverlening aan gezinnen en bedrijven weer aan de gang krijgen", aldus Geithner.

De minister gaf toe dat het eerste deel van het reddingsfonds van 700 miljard dollar dat de Amerikaanse overheid vorig jaar instelde voor de financiële sector niet altijd goed is besteed. "Het beeld dat grote sommen belastinggeld zonder transparantie en overzicht werden gegeven aan partijen die de crisis hebben veroorzaakt heeft het wantrouwen van het publiek vergroot."

Geithners nieuwe plan, het Financial Stability Plan, moet de problemen met "het volledige arsenaal aan financieel gereedschap" oplossen. De minister beloofde de Amerikaanse belastingbetalers dat zij van elke dollar die aan de financiële sector wordt besteed zullen kunnen zien waar die is terechtgekomen.

Een centraal punt van het nieuwe plan is de oprichting van een investeringsfonds dat in samenwerking met private investeerders besmette hypotheekbeleggingen gaat opkopen van de banken. Dit fonds, met een waarde van 500 miljard tot 1 biljoen dollar, moet banken in staat stellen hun balansen op te schonen, zodat het vertrouwen in de financiële markten weer kan terugkeren.