Aantal online-vacatures loopt terug

Redactie

In januari is het aantal vacatures op internet in alle sectoren en in alle provincies gedaald. Dat blijkt uit de maandelijkse Monster Employment Index van vacaturesite Monsterboard.nl, die afgelopen maand op het laagste punt in drie jaar belandde.

"Veel bedrijven verkleinen het aantal tijdelijke krachten en flexwerkers, wat leidt tot een daling van het aantal vacatures”, aldus Diana Krieger, directeur van Monsterboard.nl. Gezien de verwachting dat de Nederlandse economie zal krimpen in 2009, is het volgens haar niet verrassend dat het Nederlandse bedrijfsleven terughoudend is met het aantrekken van personeel. "Tot een aanzienlijke daling van de werkgelegenheid heeft het echter nog niet geleid."

Ook in december was het aantal vacatures op internet al in alle sectoren en provincies gedaald. In januari daalde het aantal online vacatures het hardst in de sector transport en logistiek, en het minst in de agrarische sector. Vooral in Groningen stonden minder vacatures op het internet, in Flevoland was de daling relatief het kleinst. In Europees opzicht was de daling in België het kleinst en in Duitsland het grootst.

De Nederlandse index belandde in januari 24 punten lager op 123 punten. Dat is 35 procent lager dan een jaar eerder.