Turken weren bankbiljet om vrouw

Monique Verlind (DJMO)
Een groep Nationalistische Turken heeft het nieuwe bankbiljet van 50 lira in de ban gedaan. De reden: de afbeelding van Fatma Aliye die op de 'b-kant' van het biljet staat. Deze moslimfeministe en romanschrijfster roept veel tegenstand onder de Turkse bevolking op. Op Facebook hebben zich inmiddels zo’n 160.000 turken verzameld in een groep die als slogan 'Wij willen deze vrouw, een vijand van Atatürk, niet op onze bankbiljetten' aanvoert.

Zo valt er op Facebook te lezen wat één van de Turken doet om te zorgen dat het bewuste biljet, dat op 1 januari werd ingevoerd, zo min mogelijk gebruikt wordt. Hij schrijft: "Elke keer wanneer ik geld uit de muur haal en ik ontvang 50 lira biljetten ben ik verguld, want het geeft me de mogelijkheid het bankgebouw binnen te stappen en luid en duidelijk te vragen om het te wisselen tegen kleinere coupures. Meestal krijg ik applaus van andere klanten. En kruideniers bij mij in de buurt weigeren biljetten van 50 lira in ontvangst te nemen". Een andere Turk waarschuwt: "De sjari’a (islamitische wet) wordt langzaam ingevoerd. Word wakker!"

De keuze om Fatma op het biljet te zetten was volgens de nationalisten een bewuste keuze van de op godsdienst gebaseerde regering van premier Erdogan. Aliye zou een aanhangster zijn geweest van de islamitische hoofddoek en tegen de kledinghervormingen van Atatürk zijn. Ze werd in 1862 geboren in Istanbul waar ze zichzelf heeft leren en schrijven omdat ze niet naar school mocht. Ook leerde ze zichzelf de Franse taal. Haar carrière als schrijfster en vertaalster begon tien jaar nadat ze op haar zeventiende trouwde; toen pas kreeg ze toestemming van haar man om te gaan werken. Haar romans bevatten voornamelijk kritiek op het onderdrukken van vrouwen. Zelf werd ze moeder van vier kinderen.