Unilever drukt op AEX

Matthijs (Florian_)

De stemming op de beursvloer in Amsterdam verkeerde gisteren in mineur. Dit kwam vooral door de teleurstelling over de vooruitzichten van het was- en voedingsmiddelenconcern Unilever. Wel werd door de AEX, vanwege aantrekkende koersen op Wall Street, een groot deel van de verliezen van eerder op de dag weggewerkt.

De AEX-hoofdindex sloot met een verlies van 2,28 punten (0,9 procent) op 252,51 punten. Deze daling werd vooral veroorzaakt door het koersverlies (6 procent) van Unilever. Omdat de onderneming haar doelstellingen voor de langere termijn had laten varen, moesten beleggers niets meer van het aandeel weten. Bastiaan Ede, handelaar bij de ING, stelt: "Dat is erg teleurstellend, hoewel het hier en daar wel werd verwacht in de markt."

Met een plus van 2,86 punten (ofwel 0,9 procent op 317,70 punten) was het met de Midkap-index positiever gesteld. Deze werd overeind gehouden door koerswinsten van de toeleverancier aan de chipindustrie ASMI (die zonder duidelijke redenen een sprong van 10 procent maakte) en het biotechbedrijf Crucell. Laatstgenoemde ging met 2,4 procent omhoog. Voor het eerst in haar vijftienjarige bestaan maakte het bedrijf voorafgaand aan de opening van de beurs een jaarwinst bekend. Analist Marcel Wijma van SNS securities: "De resultaten zijn aanmerkelijk beter dan verwacht".

Vooral de financiële fondsen hadden het gisteren zwaar in de AEX. Aegon, Fortis en ING verloren 2,1 tot 3,3 procent. Dit werd veroorzaakt door de teleurstellende resultaten van de Deutsche Bank, die door gevolg van de mondiale kredietcrisis voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog in het rood staat. In Frankfurt werd het aandeel met ruim 4,2 procent lager gezet. De DAX in Frankfurt eindigde 0,4 procent hoger.