'Recht op sterven comapatiënte is moord'

Redactie
Het Vaticaan heeft het staken van de behandeling van comapatiënte Eluana Englaro fel veroordeeld. "Stop deze moord", zei Kardinaal Javier Lozano Barragan, minister van gezondheid van het Vaticaan, in een interview met de Italiaanse krant La Repubblica.

Het Vaticaan mengt zich met deze uitspraak in het euthanasiedebat dat Italië al jaren in de greep houdt. Afgelopen zondag noemde de paus in een toespraak euthanasie nog een "valse oplossing voor het drama van het lijden".

De Italiaanse Eluana Englaro werd dinsdagochtend overgebracht naar een ziekenhuis in de Italiaanse stad Udine om waardig te kunnen sterven. Artsen zullen stoppen met de toediening van kunstmatige voeding.

De 37-jarige vrouw ligt al 17 jaar in coma. De vader van Englaro heeft 10 jaar lang gestreden voor haar recht om te sterven. November vorig jaar gaf het hoogste Italiaanse rechtscollege hem gelijk.

Het overwegend katholieke Italië kent veel tegenstanders van euthanasie. Volgens persbureau AFP zoekt de Italiaanse overheid nog een manier om de dood van Eluana Englaro te voorkomen.