Roubini voorspelt een bijna-depressie

De voorspeller van de huidige kredietcrisis, econoom en hoogleraar Nouriel Roubini, voorspelt een bijna-depressie voor de wereldeconomie. Volgens hem ligt het ergste nog voor ons. Banken zullen veel meer af moeten schrijven dan ze tot nu toe gedaan hebben. Deze voorspelling deed Roubini in Davos, waar het World Economic Forum afgelopen week bijeenkwam.

Roubini: "Banken zullen minimaal 3,6 biljoen dollar moeten afschrijven. Tot nu toe komt het bedrag op 1,1 biljoen. Dit betekent dat banken hun verplichtingen niet na kunnen komen en in feite failliet zijn. Er zal geen andere keus voor overheden zijn dan om de banken te nationaliseren en te herkapitaliseren."

"De concensus van economen schuift steeds meer richting mij op, echter blijven zij positiever dan ik. Ik weet niet welke middelen zij roken. Het risico op een bijna-depressie moet niet onderschat worden.", aldus Roubini, die enkele jaren geleden nog een roepende in de woestijn was. Hij is blij met zijn herstelde reputatie, maar beleefd er geen plezier aan om als een Dr. Doom gezien te worden. "Ik ben geen permanente pessimist. Ik zal de eerste zijn die lichtpuntjes zal zien, maar ik zie ze nog niet. Het wordt voorlopig alsmaar erger."

Met dank aan pberends voor het herschrijven.