Burenruzie escaleert na 14 jaar

Monique Verlind (DJMO)
Een veertien jaar durende burenruzie in Krimpen aan de Lek is vorig jaar oktober opnieuw geëscaleerd. De 52-jarige Cornelis B. zou met zijn 34-jarige schoonzoon de autoruiten van de buurvrouw hebben ingeslagen met een breekijzer. Hierbij zou de vrouw in het gezicht zijn geraakt en uiteindelijk zouden B. en zijn schoonzoon haar in de sloot hebben geduwd. Terwijl dit allemaal gebeurde zou het vijfjarige dochtertje van de buurvrouw toe hebben staan kijken.

B. en zijn schoonzoon stonden hiervoor vrijdag voor de rechtbank in Den Haag. De vrouw was ook aanwezig. De vrouw en B. maken elkaar al het leven zuur sinds 1994, door onder andere de auto van de ander te bekrassen. In 2000 escaleerde de boel al een keer en werd de vrouw door B. mishandeld. De reden voor de hernieuwde vechtpartij in oktober vorig jaar: de vrouw had B. en zijn schoonzoon voor ‘mongolen’ uitgescholden. Een pijnlijk onderwerp, aangezien B. een zoon met het syndroom van Down heeft. 

Moddergooien
De vrouw beweert dat B. begon te vechten, B. en zijn schoonzoon beweren het tegenovergestelde. Ook of er een breekijzer is gebruikt wordt niet duidelijk, het voorwerp is nooit gevonden. Opmerkelijk genoeg komt de wijkagent die de zaak in onderzoek had, er niet uit wie nu de juiste versie van het verhaal vertelt. Alle herrieschoppers komen op hem als kalm en betrouwbaar over. Ondanks deze conclusie kreeg B. een huisverbod en woont noodgedwongen bij zijn schoonzoon in. Hierdoor moet zijn vrouw alleen voor hun mongoloïde zoon zorgen.

De officier van justitie vindt het nog niet genoeg; hij eiste voor de rechtbank een gevangenisstraf van vier maanden voor B., voor de schoonzoon een taakstraf van 180 uur. Over twee weken is de uitspraak. Blij is de rechter overigens niet met deze zaak: "Waar twee vechten hebben meestal twee schuld en het strafrecht lost dat niet op." Hij drong dan ook aan op buurtbemiddeling. Hier hebben B. en zijn schoonzoon wel oren naar, maar de buurvrouw niet. Zij weigert de buurtbemiddeling, B. moet eerst schuld bekennen voor ze hem wil vertrouwen.