Bijstand uitgekeerd tegen de regels in

Monique Verlind (DJMO)
Onlangs zijn de resultaten van een onderzoek gedaan door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de Inspectie Werk en Inkomen naar de Tweede Kamer gestuurd. Niets ongewoon, maar Kamerlid Stef Blok (VVD) noemt het rapport Bijstand, WW en Verblijfsvergunning ‘schokkend’ en eist dat het kabinet actie onderneemt. Uit het rapport blijkt namelijk dat jaarlijks zo’n 2400 vreemdelingen een bijstandsuitkering ontvangen terwijl zij daar geen recht op hebben volgens de Vreemdelingenwet.

Vorig jaar werd door de Tweede Kamer aan het kabinet gevraagd maatregelen te nemen tegen het toenemende aantal vreemdelingen die leven van een uitkering. In Nederland heb je na vijf jaar werken recht op een uitkering. Raakt een vreemdeling voor die tijd zijn baan kwijt, dan moet hij weg volgens onze regels. Echter, internationale verdragen maken het uitvoeren van deze regelgeving onmogelijk.

Een gemeentelijke sociale dienst moet een aanvraag voor een bijstandsuitkering, gedaan door een vreemdeling, melden bij de IND. Deze onderzoekt vervolgens of de verstrekte verblijfsvergunning kan worden ingetrokken. Het EU-verdrag en het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens staan echter niet toe dat vergunningen worden ingetrokken, zo blijkt uit onderzoek van de inspectie. Het gevolg is dat de vreemdeling mag blijven en toch een bijstandsuitkering ontvangt.

Tientallen vreemdelingen hebben op eigen verzoek de uitkering stopgezet. Het komt ook voor dat een vreemdeling de aanvraag intrekt, zodra hij te horen krijgt dat de IND wordt ingelicht. Dit blijkt uit het inspectierapport. Kamerlid Stef Blok stelt: "Omdat de Europese verdragen boven de Nederlandse wet gaan, wordt onze Vreemdelingenwet een dode letter." Volgens Blok is er maar één correcte oplossing voor dit probleem: de internationale verdragen zouden moeten worden 'aangepast aan de moderne tijd'.