Kamer vraagt reactie Donner op massaontslagen

Redactie
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil van minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) een reactie op de aankondiging van massaontslagen door bedrijven deze week. Volgens PvdA-Kamerlid Jacques Tichelaar is de fase duidelijk voorbij dat negatieve gevolgen van de kredietcrisis op de arbeidsmarkt met werktijdverkorting kunnen worden opgevangen.

Zowel regeringspartijen CDA en PvdA als SP, VVD, GroenLinks, D66 en SGP in de oppositie hebben dinsdag tijdens een procedurevergadering gevraagd of Donner in een brief duidelijkheid kan gegeven over een nieuwe aanpak, waarover hij nu ook met werkgeversorganisaties en vakbonden praat. Daarover wil de Kamer volgende week met de CDA-bewindsman in debat.

Donner heeft altijd gezegd dat de mogelijkheid voor bedrijven om met een WW-uitkering via de werktijdverkorting hun personeel tijdelijk minder te laten werken, is bedoeld om de eerste schokgolf van de kredietcrisis op te vangen. Deze steun heeft volgens hem alleen zin voor werkgevers die verwachten dat de vraag al snel aantrekt en dan hun personeel weer hard nodig hebben.

De minister kondigde half januari aan uiterlijk 1 maart met sociale partners een nieuwe aanpak af te willen spreken om te voorkomen dat massaontslagen ontaarden in massawerkloosheid. Daarbij wordt ook de optie van deeltijd-WW besproken en de mogelijkheid om werkgevers in de eerste maanden van werkloosheid meer verantwoordelijkheid te geven om hun overtollig personeel te bemiddelen naar ander werk en ze zo nodig bij te scholen.

Volgens Tichelaar moet geleerd worden van fouten die zijn gemaakt tijdens de economische crisis in de jaren 80. "Veel mensen die toen in WW terechtkwamen, werden voor de eerstvolgende tien jaar buitenspel gezet." de PvdA'er wees erop dat langdurige werklozen steeds verder van de arbeidsmarkt komen te staan, doordat kennis veroudert en ze werkritme kwijtraken. "Terwijl we nu al weten dat er door de vergrijzing over een paar jaar een tekort aan personeel is."