'Schoolmeisje-verkiezing geen vleeskeuring'

FOK!radio (FOKradio)
Wie wordt het schoolmeisje van 2008? Op die vraag krijgen we morgen een antwoord. Het jongerenplatform Mjuks organiseert namelijk voor de eerste keer een verkiezingen. Tien meiden van rond de twintig strijden om de titel. De meeste meiden komen uit het Noorden van het land. Maar dat is ook niet zo gek, zei Judith van de organisatie gisteravond in FOK!radio . "Mjuks is gelinkt aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL). We willen onszelf met deze verkiezing wat meer op de kaart zetten. Misschien kunnen we het dan in de toekomst wat groter en landelijk maken."

Bij schoolmeisjes denk je misschien niet aan twintigjarigen. Want het zijn eigenlijk allemaal studentes. "Maar schoolmeisje klinkt gewoon lekkerder", is de simpele verklaring van Judith. "Wij hebben op de hogeschool en MBO-scholen van Leeuwarden promotie gemaakt en via Hyves." Uiteindelijk kwamen er dertig aanmeldingen van meisjes. "Daaruit zijn er tien geselecteerd. Via internet konden mensen stemmen."

In Club Noa in Leeuwarden is morgen de finale. Er zijn dan drie rondes. "In de eerste ronde stellen ze voor wie ze zijn, waarna er al drie afvallen. Daarna volgt een kennisquiz waar er weer vier afvallen. In de laatste ronde strijden de drie overgebleven meiden via een stemming op de titel Schoolmeisje Van Het Jaar." Er valt ook wat te winnen. "Een professionele fotoshoot en een vierdaagse surfvakantie. Daarnaast zit ze meteen in de halve finale van Student Of The Year en krijgt ze een website."

Uit een speciale poll (rechts onder in beeld) blijkt dat veel luisteraars van FOK!radio het een vleeskeuring vinden (22 procent). Maar dat is het volgens Judith absoluut niet. "Als mensen iets verder kijken dan de foto's, dan zien ze dat het meer is dan een vleeskeuring." 23 procent van de stemmers ziet Sanne (foto) wel zitten. Ze is 21 en komt uit Drachten. Ze zit op de Pabo. "Mijn spontaniteit en enthousiasme zijn denk ik mijn sterkste punten. En ik heb natuurlijk een aantal mooie foto's op internet staan", vertelde ze trots in FOK!radio. Ze wil graag modellenwerk doen. "Maar bij normale bureau's kom ik er niet doorheen, want ik ben maar 1 meter 64. Dus op deze manier probeer ik het alsnog."

Wat veel mannelijke FOK!kers misschien toch willen weten is of Sanne al een vriendje heeft. "Ja, ik ben al bezet. Hij heet Joost." Maar als ze morgen wint, komt ze langs in de studio van FOK!radio. "Ja, da's wel gaaf!"

 Ook de 20-jarige Wieneke doet mee aan de verkiezing. Ze woont in Leeuwarden en studeert Vrijetijdsmanagement. "Ik zag een flyer op school liggen en keek welke prijzen in kon winnen. En nu zit ik in de top 10!" Ze wil graag de modellenwereld in. "Ik heb al een paar fotoshoots gehad, maar dat ligt nu een beetje stil. Maar ik zou het tof vinden als ik het weer kan oppakken." Wieneke staat zelf vaak achter de draaitafels. "Ik heb er zelf thuis twee en draai hard-style." Ze wil ook wel graag dj worden. "Want hoeveel vrouwelijke dj's zijn er nu helemaal!"

Wieneke ziet haar lengte als haar sterkste punt. "Ik ben 1 meter 73 en was daarmee een van de langsten." En is ze al bezet? "Ik hoorde net in de chat dat ik moet zeggen dat in singel ben. Dus dat ben ik!" En ook zij komt volgende week maandag langs in de studio van FOK!radio als ze wint. Om stemmen te trekken doet ze alles. "Ik heb ze echt nodig. Ik ga op mijn knieën! Daarnaast heb ik flyers op school opgehangen."

Wil je de dames zelf even horen, luister dan hier de uitzending van FOK!radio terug. Verder kun je op het FOK!forum terecht voor nog meer details en foto's.


Wieneke, ook op FOK! te vinden als 'mizzieme'