Nederlandse crèches onderzoeken veiligheid

Redactie

Werknemers in Nederlandse crèches en kinderdagverblijven gaat gevraagd worden wat er nodig is om de risico’s op indringers van buitenaf te verkleinen. De brancheorganisaties gaan die gesprekken met werknemers voeren, zo spraken ze vandaag af met staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs).

Aanleiding voor het gesprek was de steekpartij vorige week in een Belgisch kinderdagverblijf. Deelnemers aan het gesprek met Dijksma waren onder meer de MOgroep Kinderopvang, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang BOinK, de VNG en de GGD.

Bij de steekpartij in het Belgische Dendermonde kwamen twee baby’s en een begeleider om. De 20-jarige Kim de Gelder belde bij het kinderdagverblijf aan en vroeg om inlichtingen. Toen hij binnen was gelaten, ging hij meteen naar de baby-afdeling, waar hij als een wilde om zich heen begon te steken.

Belgische media brengen De Gelder inmiddels ook in verband met de moord op een 73-jarige vrouw, tien dagen eerder. Hij moet dinsdag voor het eerst voor de rechter verschijnen.