ING schrapt 7000 banen, topman weg

Redactie

Financieel concern ING gaat ongeveer 7000 banen schrappen. De bank hoopt daardoor de kosten met 1 miljard euro te reduceren. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend.

Het concern verwacht over 2008 een nettoverlies te hebben geleden van 0,4 miljard euro. De bankdivisie van ING heeft het jaar naar verwachting wel positief afgesloten met een onderliggend nettoresultaat van 0,5 miljard euro. De verzekeringstak sluit 2008 waarschijnlijk af met een verlies van 0,9 miljard euro.

De bank maakte ook bekend gebruik te maken van de garantieregeling van de Nederlandse staat. Voor zijn zogeheten Alt-A hypotheekdivisie, waarin Amerikaanse hypotheken zijn ondergebracht, staat de Nederlandse staat voor 80 procent garant. De bank is net als vele andere financiële instellingen zwaar getroffen door de kredietcrisis.

ING maakte vandaag ook bekend dat Michel Tilmant per direct opstapt als bestuursvoorzitter van de bank. De huidige president-commissaris Jan Hommen is zijn beoogde opvolger. Tilmants vertrek hangt samen met 'de buitengewone ontwikkelingen in de laatste paar maanden en zijn persoonlijke conditie', meldde ING vandaag.

ING moest vorig jaar oktober aankloppen bij de Nederlandse staat voor een kapitaalinjectie van 10 miljard euro. Het bedrijf was, net als veel andere banken in binnen- en buitenland, in moeilijkheden geraakt door de wereldwijde financiële crisis.

De aandeelhouders van de geplaagde bankverzekeraar stemmen over de bestuurswissel tijdens de aandeelhoudersvergadering op 27 april. Tot de aandeelhouders akkoord zijn gegaan treedt Eric Boyer, sinds 2004 bestuurslid bij ING, op als waarnemend topman.


ING schrapt 7000 banen  (foto: ANP)