India onderzoekt rol politici bij aanslagen Mumbai

Redactie
Er zijn aanwijzingen dat Indiase politici en hindoe-extremisten mogelijk achter de aanslagen in november in Mumbai zitten. Mogelijk wilden topfunctionarissen van de staat Maharashtra, waar Mubai in ligt, het hoofd terrorismebestrijding uit de weg ruimen en tevens Pakistan in een kwaad daglicht stellen.

Het hooggerechtshof van Mumbai heeft een onafhankelijk onderzoek gelast. Dat berichtte het Indiase weekblad Radiance donderdag.

Antiterrorismetopman Hermant Karkare was een van de 163 mensen die omkwamen tijdens de aanslagen in Mumbai in november vorig jaar. Karkare was op het spoor van een terroristische samenzwering van de Indiase hindoeïstische terreurorganisatie Hindutva, die achter verschillende aanslagen zou zitten. Karkare zou bedreigd zijn.

Onafhankelijk onderzoek moet uitwijzen welke politici uit Maharashtra wilden dat Karkare zijn functie neerlegde. Ook zouden volgens de minister van de belastingdienst van Maharashtra politici logistieke en financiële hulp hebben gegeven voor de aanslagen in Mumbai. Het weekblad stelt tevens, dat de enige schutter die levend is aangehouden, een Pakistaan, mogelijk al voor de aanslagen in een Indiase cel zat.