'Genezing van reuma toch mogelijk'

Redactie

Het lijkt erop dat genezing van reumatoïde artritis toch mogelijk is. Als patiënten in het begin van hun ziekte zware medicijnen slikken, kan de ziekte tot staan worden gebracht. Reuma geldt tot nu toe als een chronische en steeds erger wordende ziekte.

Reumatoloog Sjoerd van der Kooij promoveert vandaag aan de Universiteit Leiden op een onderzoek naar de behandeling van reumatoïde artritis. Hij gaf ruim vijfhonderd patiënten met beginnende reuma direct zware medicijnen als prednison en infliximab.

Na vier jaar had ruim 40 procent van de patiënten geen ontstekingen meer. Een op de vijf kon alle medicijnen laten staan, terwijl de reuma wegbleef. Dat werd tot aan het onderzoek van Van der Kooij onmogelijk geacht.

Reumatoïde Artritis is een chronische ontstekingsziekte van de gewrichten. Het is een zgn. auto-immuunziekte: een aandoening waarbij het afweersysteem gezonde, lichaamseigen weefsels als lichaamsvreemd ziet en deze probeert onschadelijk te maken, zoals ook gebeurt bij ziekteverwekkers. In het geval van RA richt het immuunsysteem zich op de weefsels die de binnenkant van de gewrichten bekleden. Dat veroorzaakt een chronische ontsteking, waarbij het kraakbeen en op den duur zelfs het bot beschadigd kunnen raken.

In Europa lijdt naar schatting 0,5-1% van de bevolking aan RA. In principe kan iedereen RA krijgen. De ziekte komt echter twee- tot driemaal zoveel voor bij vrouwen als bij mannen. RA kan op iedere leeftijd beginnen, zelfs al bij jonge kinderen, maar ontstaat meestal bij volwassenen tussen de 30 en 50 jaar.