'Nieuwe steunmaatregelen voor Britse banken'

Redactie
De Britse regering werkt aan een nieuw pakket steunmaatregelen voor de bankensector. Daarin zou de overheid zich willen garant stellen voor 200 miljard pond sterling (222 miljard euro) aan slechte leningen. Mogelijk kondigt de Britse minister van Financiën Alistair Darling het plan maandag al aan. Dat meldden Britse media zondag.

In het plan zouden de banken tegen betaling overheidsgaranties krijgen op verliezen op hun meest risicovolle leningen. Door de kredietcrisis zijn banken steeds huiveriger geworden om geld uit te lenen aan consumenten en bedrijven en daar heeft de economie veel last van. De garanties moeten de kredietverlening weer op gang brengen en de recessie in Groot-Brittannië helpen bestrijden.

In oktober pompte de Britse overheid al 37 miljard pond in een aantal banken om hen van extra kapitaal te voorzien. Toch heeft dat het vertrouwen niet kunnen herstellen. Vrijdag gingen de aandelenkoersen van de banken op de beurs in Londen hard onderuit door angst voor verdere verliezen door de financiële crisis.