Oppositie wil opheldering achterhouden Irak-advies

Redactie
De SP en VVD willen opheldering over een kritisch juridisch advies over de politieke steun aan de oorlog in Irak. Dat zou in 2003 door de ambtelijk top van het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn achtergehouden voor de toenmalige minister Jaap de Hoop Scheffer.

NRC Handelsblad berichtte vandaag over een geheim memorandum waaruit dit zou blijken.

In het advies dat op de website van NRC Handelsblad staat, staat dat de onderbouwing van de steun aan de oorlog door het toenmalige kabinet-Balkenende juridisch tekortschiet. Nederland zou zelfs een eventuele procedure voor het Internationale Gerechtshof verliezen. Op het memo staat: "Graag goed opbergen in de archieven voor het nageslacht. De discussie is voor dit moment gesloten."

Tweede Kamerleden Harry van Bommel van de SP en Hans van Baalen van de VVD hebben allebei vragen gesteld aan huidig minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen. "Deze onthulling onderstreept de noodzaak van een parlementaire enquête. De onderste steen moet gewoon bovenkomen", aldus Van Bommel.

Volgens Van Baalen hangt het van de antwoorden af of de VVD-fractie in de Tweede Kamer nu ook een verzoek voor een Irak-onderzoek steunt. VVD-leider Mark Rutte waarschuwde eerder deze week al dat het kabinet te veel mist laat ontstaan rond de politieke steun voor de oorlog in Irak.

Al eerder deden radioprogramma Argos en KRO-televisieprogramma Reporter onthullingen over onvolledige informatie die verstrekt is aan de Kamer in de aanloop naar de Nederlandse betrokkenheid bij de oorlog in Irak. In de Kamer gaan dan ook al lang stemmen op voor een parlementair onderzoek. Maar coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie hebben bij de coalitieonderhandelingen afgesproken dat ze zo'n onderzoek tegenhouden.

Jaap de Hoop Scheffer  (foto: ANP)