Onderwijsbond woedend op Prem

Veerle (Volpez)

De Algemene Onderwijsbond (AOb) is niet blij met het programma 'De School van Prem'. Volgens hen brengt het programma grote schade toe aan het basisonderwijs en schoffeert het leerkrachten. Ook minister Plassterk is niet blij met het programma waarin Prem Radhakishun tien basisscholieren klaarstoomt voor de Cito-toets.

Volgens de minister en de onderwijsbond is het ongepast om problemen in het onderwijs in een realityshow aan de kaak te stellen. "Het risico is groot dat je de zaken spannender voorstelt dan ze zijn", aldus Plasterk. "Prem geeft ook valse hoop. Alsof er een gouden toekomst voor je is weggelegd als je de Cito-toets maar goed maakt." Prem is echter van mening dat het onderwijs dusdanig faalt, dat het doel in dit geval de middelen heiligt.

De School van Prem

In zijn programma gaat de presentator en beroepsprovocateur Prem Radhakishun (46) tien leerlingen uit het basisonderwijs klaarstomen voor de Cito-toets. Het doel is om de kinderen beter te laten scoren dan het advies van de school. Volgens Prem komt het helemaal goed met zijn programma en heeft maatschappelijke reality-tv de toekomst. Dit genre televisie leidt namelijk tot debat. "Mag ik daarom kinderen misbruiken voor amusement? Ja!", aldus Prem.

Volgens Prem faalt het basisonderwijs in twintig procent van de gevallen en moeten ouders het geld voor bijlessen voor hun kind op de school verhalen. Met deze stellingen heeft zij zich de woede van het onderwijs op de hals gehaald. Om zijn boodschap kracht bij te zetten en discussie uit te lokken stoomt hij 'wel even' tien kinderen klaar voor de Cito-toets.

Gewoon een realityshow, maar dan met een boodschap 

En ja, volgens Prem mag je die kinderen misbruiken voor amusement. Ook versterkt emotie, zoals huilende ouders omdat de schoolprestaties van hun kind tegenvallen, de boodschap. De enige voorwaarde is dat betrokkenen instemmen met de uitzending. "Ik maak geen reportages, maar een realityshow. Zoals De Toppers op weg naar de Arena of Frans Bauer in aanloop naar Ahoy. Alleen kom ik met tien kinderen op weg naar de Cito- toets. Een soort Peking Express, maar mijn etappes bestaan uit de weekenden dat ze hier extra komen studeren", aldus Prem.

Volgens Prem is dit de enige manier om echt iets los te maken in Nederland. Hij verwacht nog stevige kritiek, maar dat maakt hem niet uit. In dit geval is het doel het meest belangrijk: een debat over de kwaliteit van het onderwijs en de grootte van de klassen. "Met een documentaire was me dat nooit gelukt", aldus Prem.

Falen is geen optie 

Voorafgaand aan het programma heeft Prem zijn jonge kandidaten gewaarschuwd dat hij 'als een aap' zal worden afgeschilderd door de media. De kinderen hebben een andere mening over Prem. Het is volgens hen een drukke, luidruchtige en aanwezige man van wie je soms schrikt, maar die toch wel grappig en aardig is. Een enkele deelnemer durft te zegen goed te scoren voor de Cito-toets door het programma. Volgens Prem halen ze de doelstelling echter allemaal. "Falen is geen optie bij mij. Als tegenprestatie heb ik de kinderen beloofd: ik ga vijftien kilo afvallen."