Hoofdpijn kind onderschat

Veerle (Volpez)

Terugkerende hoofdpijn bij kinderen wordt door de ouders vaak niet serieus genoeg genomen. De ouders geven de kinderen een paracetamol tegen de pijn, maar eigenlijk zouden ze in een vroeg stadium al naar een huisarts of zelfs naar een kinderneuroloog moeten gaan, laat kinderarts/kinderneuroloog Jacques Bruijn, verbonden aan het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam, weten naar aanleiding van zijn onderzoek naar de levenskwaliteit van hoofdpijnpatiëntjes in dit ziekenhuis.

Bruijn concludeert dat hoofdpijn het leven van kinderen en hun naaste familie vergalt. Daarnaast kan de hoofdpijn een diepere oorzaak hebben dan in eerste instantie zou lijken. Hoofdpijn kan namelijk gerelateerd zijn aan stress of overbelasting op school, alsmede aan verborgen aandoeningen aan keel, neus en oren.

De hoofdpijnklachten blijken vooral gezinsactiviteiten en de sfeer in het gezin negatief te beïnvloeden. Ook kunnen kinderen door hun hoofdpijn vaak niet deelnemen aan sportieve activiteiten. "Ze stoppen met voetballen, ponyrijden of ballet omdat ze voor of tijdens het sporten hoofdpijn hebben. Daarbij wordt de saamhorigheid in het gezin ernstig aangetast. Keesje verpest de leuke uitstapjes met zijn hoofdpijn, vinden broertjes en zusjes. Ouders maken zich doorlopend zorgen."

Ongeveer de helft van alle kinderen tussen de vier en achttien jaar heeft een of meerdere keren per maand last van hoofdpijn. Vijf tot vijftien procent van de kinderen heeft last van migraine. Wanneer een kind langdurig televisie kijkt of computert, veel cola drinkt of te laat gaat slapen, lijkt de kans op hoofdpijn flink toe te nemen.

 

Met dank aan E-lise voor de submit.