Stoeiende tijgers beste foto

Veerle (Volpez)

De Krantenfoto Kinderjury heeft afgelopen zaterdag bepaald dat een foto van twee stoeiende tijgers in een opvangtempel voor tijgers in Thailand de beste krantenfoto van 2008 is. De foto, afkomstig van het internationale fotopersbureau EPA, werd in juli 2008 gemaakt dor Olivier Matthys. Het Nederlands Dagblad heeft de foto ingestuurd voor de wedstrijd.

De Kinderjury bestond uit 24 leerlingen uit de groepen 7 en 8 van basisscholen uit heel het land. De beste foto werd uit tachtig foto's in vijf categorieën gekozen. De inzendingen bestonden uit foto's van bijna alle landelijke en regionale dagbladen. "Van sommige foto's vonden wij het heel belangrijk dat ze in de krant stonden, maar die vonden we minder mooi", verklaart een van de juryleden waarom de tijgerfoto heeft gewonnen. 

De wedstrijd werd dit jaar voor de 24e keer georganiseerd door de Stichting Krant in de Klas en het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP). De verkiezing vond daarom ook plaats in Rijswijk, bij het ANP.

Tijger Tempel

Matthys maakte de foto van de stoeiende tijgers bij een tempel waar monniken zich ontfermen over de tijgertjes waarvan de moeders zijn gedood. Zij voeden de dieren hier sinds 1999 met de hand op. 's Morgens mogen de beesten stoeien en zwemmen, waarna ze gevoed worden met gekookte kip. Op het heetste punt van de dag slapen de tijgers en zijn ze loom genoeg om geaaid te worden door toeristen.

Kritiek dierenbeschermingsorganisaties

Dierenbeschermingsorganisaties beweren echter dat de tijgers bij de Tijger Tempel gekocht en verkocht worden en dat ze het grootste deel van de dag in veel te kleine kooien zitten. De monniken zouden de tijgers onder de duim houden door ze te slaan en urine op hun neus te spuiten.

De winnende foto is hier te bekijken.