Ziekenhuisrituelen vaak zinloos

René (Rene)
De nacht voor de operatie nuchter blijven, scheren, je darmen laten spoelen met een klysma, een maagsonde na een operatie. Het blijven voor patiënten vervelende handelingen. Volgens Carin Wolke van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen is dit allemaal lang niet altijd nodig.

Ziekenhuizen blijven deze handelingen toch doen. Als voorbeeld het lang nuchter blijven voor een operatie, op de dag van de operatie vanaf 24:00 uur. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt juist dat de mensen zich beter voelen na een operatie als ze tot zes uur van te voren mogen eten en tot twee uur van te voren drinken. "Dit is één van die gewoontes in het ziekenhuis die heel moeilijk te doorbreken blijken", aldus Carin Wolke.

Deze en nog 18 andere 'zinloze rituelen' zijn stuk voor stuk handelingen die al jarenlang zonder na te denken worden uitgevoerd. Allen zijn al in 2007 op een rijtje gezet door het Landelijk Expertisecentrum Verpleging en Verzorging (LEVV), maar tot op de dag van vandaag is daar nog niets mee gedaan. Sommige handelingen zijn gewoonweg niet nodig, en in sommige gevallen zelfs schadelijk.