Bush trekt gratie voor hypotheekzwendelaar in

Pieter (Chancard)

George W. Bush heeft de gratie die hij als Amerikaans president heeft verleend aan Isaac Robert Toussie, een donateur van zijn partij, weer ingetrokken. Dit heeft hij gedaan nadat er meer informatie bekend raakte over de achtergrond van de man, die veroordeeld werd voor zwendel met hypotheken en valsheid in geschrifte.

Naar goede gewoonte verleent de president van de VS aan het einde van zijn ambtstermijn aan een aantal veroordeelden gratie. Normaal gesproken is dat een zaak voor een speciale afdeling van het departement justitie, dat de aanvragen beoordeelt. De president kan dit echter ook op eigen houtje doen. Zo verleende Bush op dinsdag in totaal aan negentien veroordeelden gratie.

Isaac Robert Toussie was betrokken bij de verkoop van te dure hypotheken aan Amerikanen met een laag inkomen. Hij vervalste de financiële gegevens van potentiële huizenkopers die een aanvraag wilden indienen bij het ministerie van huisvesting. Verder liet hij een vriend brieven naar de gemeente schrijven waarin de huizen veel te hoog getaxeerd werden. Niet alleen waren zijn klanten vaak niet vermogend genoeg om een hypotheek af te sluiten, de te hoog gewaardeerde huizen vertoonden ook nog eens tal van gebreken.

Toussie werd veroordeeld tot vijf maanden gevangenisstraf, vijf maanden huisarrest en een boete van tienduizend dollar. Volgens een juridisch expert is het de eerste keer in de geschiedenis dat een Amerikaans president verleende gratie weer intrekt.