Geldkraan gaat dicht voor slechte scholen

Redactie

De overheid kan straks eerder ingrijpen als scholen slecht onderwijs geven, bijvoorbeeld door de geldkraan dicht te draaien. Ook kan het ministerie van Onderwijs een schoolbestuur voortaan dwingen bepaalde maatregelen te nemen. Dat heeft het kabinet vandaag besloten.

Het kabinet komt met een nieuwe wet waarin is vastgelegd aan welke minimumeisen het onderwijs moet voldoen en welke procedures moeten worden gevolgd als een school dat niet haalt. Bij 'aanhoudend slecht onderwijs' wordt de overheidsfinanciering stopgezet.

Als er sprake is van wanbeheer, kan een schoolbestuur worden gedwongen een of meer bestuurders te vervangen of ondersteuning door externe deskundigen te aanvaarden. Weigert een schoolbestuur, dan draait het ministerie de geldkraan dicht.

De staatssecretarissen van Onderwijs Sharon Dijksma (PvdA) en Marja van Bijsterveldt (CDA) vinden dat zij nu te weinig macht hebben om op te kunnen treden tegen slechte scholen. Dat vinden ook de onderwijswethouders van de vier grote steden. Zij meldden in oktober dat niet voldoende kan worden opgetreden tegen slecht onderwijs.