Groot deel webwinkels onveilig

Redactie

Dat meldt het AD. Uit een steekproef bleek dat 14 van 20 onderzochte webwinkels zo slecht was beveiligd dat het een koud kunstje was allerlei gegevens te achterhalen. Een hacker heeft het onderzoek voor de krant verricht. Sommige webwinkels bleken zo onveilig dat zelfs inloggegevens te achterhalen waren. Onder meer bij de Free Record Shop, Kijkshop en Overtoom worden wachtwoorden onbeveiligd verzonden. Ook Bart Smit, Albert Heijn en V&D hadden onveilige webshops.

Positieve uitzonderingen zijn de sites van Bol.com, HEMA en Christine Le Duc. Dat is wel weinig op een totaal van twintig winkels, denkt ook de Consumentenbond, die de resultaten 'erg zorgwekkend' noemt. Een jaar geleden is de Wet Bescherming Persoonsgegevens aangescherpt. Sindsdien zijn internetwinkels verplicht om persoonsgegevens onzichtbaar te maken, maar dat blijkt dus in de praktijk lang niet altijd gedaan.

De webwinkeliers zelf zeggen geschrokken te zijn van de resultaten van het onderzoek. Free Record Shop heeft laten weten de problemen vandaag nog te verhelpen. Ook V&D, Kijkshop, Overtoom en Bart Smit hebben al maatregelen genomen. Door te letten op een slotje in de browser of https:// in de url kunnen gebruikers eenvoudig zien of de verbinding beveiligd is.


Groot deel webwinkels onveilig  (foto: DAG)