'Premier maakt zich schuldig aan machtsmisbruik'

Redactie

De Antilliaanse oud-premier Don Martina vindt dat premier Jan Peter Balkenende zich schuldig maakt aan "machtsmisbruik". Martina schrijft dit in een open brief die gisteren in de Antilliaanse krant Amigoe is gepubliceerd.

Nederland stelt Curaçao 1,5 miljard euro ter beschikking om de nationale schuld te saneren op voorwaarde dat de afspraken over onder meer rechtshandhaving worden nagekomen. Dat is volgens de oud-premier in strijd met het Nederlandse bestuursrecht.

De oud-premier schrijft verder dat Nederland steeds schermt met 'afspraak is afspraak' als het Nederlandse belangen en rechten betreft. "Maar als het om de belangen en rechten van de Curaçaose bevolking gaat, dan neemt Nederland het niet zo nauw met 'afspraken zijn afspraken' en de wettelijke regelgeving." Volgens hem ligt hierin de oorzaak van de steeds groter wordende onvrede op Curaçao over het staatkundig proces.

Balkenende is morgen op Curaçao om akkoorden te ondertekenen in het kader van de staatkundige herstructurering van de Antillen. Martina kondigde aan morgen mee te lopen in een demonstratie tegen het justitieel akkoord dat is overeengekomen tussen Nederland, de Antillen, Curaçao en Sint Maarten. Volgens critici krijgt de Nederlandse minister van Justitie hierin teveel zeggenschap over de procureur-generaal op de Antillen.

,,Alles wat in de staatkundige Ronde Tafel Conferentie destijds is afgesproken en daarna in gang is gezet, is afgestemd met de volksvertegenwoordigingen in alle betrokken landen. En dat komt maandag aan de onderhandelingstafel terug", zei de woordvoerder van premier Balkenende in een reactie. Balkenende arriveert vandaag op Curaçao, op tijd voor het Koninkrijksconcert dat jaarlijks plaatsvindt ter herdenking van het Statuut dat op 15 december in 1954 werd ondertekend in verband met de nieuwe verhouding tussen Nederland en de Nederlandse Antillen.

Met dank aan SpiekerJozef voor de submit.