De Telegraaf uit Raad Journalistiek

Veerle (Volpez)

De Telegraaf heeft besloten uit de Raad voor de Journalistiek te stappen. De raad hanteert te strenge normen volgens de krant. De krant gaat zich tijdens zittingen niet langer verweren tegen klachten en zal uitspraken van de raad niet langer publiceren, zo lieten zij de raad weten. Weekblad Elsevier en het televisieprogramma NOVA alsmede het RTL Nieuws stapten eerder al uit de Raad voor de Journalistiek.

De raad presenteerde gisterenmiddag enkele veranderingen in de werkwijze. Uitspraken kunnen vanaf nu worden herzien en er komt de mogelijkheid tot bemiddeling, waardoor niet iedere klacht tot een zitting en uitspraak hoeft te leiden.

Studie over het functioneren van de raad 

"Wij noemen in onze brief vier redenen, maar er zijn er meer. Na de uitspraak van de raad over onze berichtgeving over Volkert van der G. zijn we een studie begonnen naar het functioneren van de raad", aldus Sjuul Paradijs, per 1 januari hoofdredacteur van De Telegraaf, in een toelichting over het besluit in een Mediadebat over het functioneren van de raad. "Ons is gebleken dat de procedure van de raad in de praktijk werkt als een voorportaal voor een gang naar de rechter. Dat levert ons dus twee dure procedures op met dubbele advocatenkosten. Eén procedure is genoeg. Ook vinden we dat de raad relatief strenger is voor oude media dan voor nieuwe media."

Paradijs liet tevens weten dat De Telegraaf een hekel heeft aan codes. De Code voor de Journalistiek zoals deze is opgesteld voor het Genootschap van Hoofdredacteuren wordt door De Telegraaf dan ook niet onderschreven. "En de raad is strenger dan de wet. Anders gezegd, de rechter is coulanter dan de raad", aldus Paradijs.

'Jammer en dom' 

De voorzitter van de raad, Ton Herstel, liet weten dat het 'jammer en dom' is om uit de Raad van de Journalistiek te stappen. "De raad toetst niet de rechtmatigheid van journalistiek handelen, maar de ethiek. Als de grootste krant van Nederland zich daaraan onttrekt, zegt dat iets vervelends over deze maatschappij", aldus Herstel.  

Paradijs heeft aangegeven niet in discussie te willen gaan over het besluit van De Telegraaf, iets wat Hans Laroes van het NOS Nieuws niet begrijpt: "In een discussie hoor je nog eens wat. Ik zie de uitspraken van de raad niet als een vonnis, maar als een opinie over ethisch handelen. Soms ben ik het er mee eens en soms vind ik het flauwekul. Er is ook een pragmatische reden om mee te doen. De raad is het minst kwade van wat er kan gebeuren. Stel dat Den Haag iets via de wet doet. Dat wil je niet."

"Angst is geen reden om te blijven. Ik moet dat allemaal nog maar zien dat Den Haag wat doet", laat Carel Kuyl van NOVA (ook buiten de raad), weten. "En de rechter ziet het allemaal anders. De uitspraken spelen een rol in het juridische spel voor de rechter. Dus het oordeel van de raad luistert heel nauw.

Met dank aan Jens007 voor de submit.