Aziatische leiders samen in actie tegen crisis

Redactie
De leiders van China, Japan en Zuid-Korea hebben zaterdag toegezegd nauwer te samenwerken om de gevolgen van de wereldwijde financiële crisis zo veel mogelijk te beperken. Dat besloten ze op een gezamenlijke top in Japan, meldde de BBC.

De leiders van drie van de grootste Aziatische economieën gaan onder meer de onderlinge handel stimuleren. Ook willen ze veel meer valuta uitwisselen.

China's premier Wen Jiabao noemde de top een mijlpaal. De bijeenkomst was de eerste onafhankelijke top tussen de drie voormalige vijanden. Naast de Chinese premier waren de Japanse premier Taro Aso, gastheer van de top, en de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-Bak aanwezig.

In een verklaring lieten de drie weten dat Azië naar verwachting "een rol gaat spelen als het middelpunt van mondiale economische groei om zo de neerwaartse trend van de wereldeconomie te keren."

De leiders drongen in Japan ook aan op een kapitaalinjectie in de Aziatische Ontwikkelings Bank. De bank heeft gewaarschuwd dat het door de financiële onrust steeds minder in staat is projecten in armere landen te financieren.

  (foto: ANP)