Oudste dier ter wereld wordt 176

Redactie

Schildpadden staan er om bekend dat ze oud kunnen worden, maar zó oud als Jonathan, dat is toch wel heel bijzonder. Jonathan de schildpad heeft namelijk de respectabele leeftijd van 176 jaar bereikt en is daarmee hoogst waarschijnlijk het oudste levende dier op deze planeet. Een foto uit 1900 waar Jonathan op ongeveer 70-jarige leeftijd staat afgebeeld, bevestigt het vermoeden. Het plaatje is geschoten op de Britse kolonie Sint-Helena waar de schilpad tot op de dag van vandaag verblijft en waar hij behandeld wordt als een ware beroemdheid.

Volgens de lokale bewoners is de schildpad ondanks zijn hoge leeftijd nog reuze actief. Zo is hij er bijvoorbeeld niet vies van om jongere vrouwtjes het hof te maken. Jonathan was één van de drie schildpadden die in 1882 aankwamen op het eiland. Volgens een beheerder van het reservaat waar de schildpad zijn dagen slijt, was Jonathan toen al volwassen en minstens vijftig jaar oud. Dat maakt Jonathan de oudste bewoner van Sint-Helena en naar alle waarschijnlijkheid de oudste schildpad ter wereld.

'Hij is blind aan één oog maar dat schijnt hem niets te deren,' legt de beheerder uit. De schildpad werd destijds naar het eiland overgebracht vanuit de Seychellen. Men kwam er achter dat het dier al zo oud is nadat de foto's uit 1900 voor 4000 pond werden verkocht op een veiling. Na nader onderzoek van de veilingmeesters bleek de schildpad op de foto's Jonathan te zijn, die dus na al die jaren nog steeds vrolijk rondschuifelt.


Jonathan de schildpad wordt 176  (foto: DAG)