India wil Pakistaanse beweging op terreurlijst

Redactie
India heeft de VN-veiligheidsraad gisteren gevraagd de Pakistaanse liefdadigheidsorganisatie Jamaat-ud-Dawa op de zwarte lijst voor terroristische organisaties te zetten. Volgens India heeft de beweging als dekmantel gediend voor de militanten die vorige maand aanslagen op Mumbai pleegden.

Jamaat-ud-Dawa is volgens India een terroristische organisatie, ondanks het feit dat de beweging zich heeft gedistancieerd van Lashkar-e-Taiba. Dat is de groep die de aanslagen op de Indiase havenstad zou hebben uitgevoerd. Deze beweging staat al op de internationale zwarte lijst, waar ook al-Qaida en de Taliban opstaan.

Door de organisatie op de lijst te zetten, zou het makkelijker worden de schuldigen van de aanslagen te arresteren en te vervolgen, stelt India. De Pakistaanse afgevaardigde bij de Verenigde Naties zei dat de terroristen geen band hebben met Pakistan en dat de militanten het niet alleen op India, maar ook op Pakistan gemunt hebben. Door de aanslagen op Mumbai kwamen meer dan 180 mensen om het leven.