Wellicht nieuwe snelwegen rondom Utrecht

Redactie

Minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) verkent de mogelijkheden om nieuwe snelwegen rond Utrecht aan te leggen om te voorkomen dat het verkeer rond de Domstad helemaal vastloopt. Dat blijkt uit de Startnotitie Ring Utrecht die vandaag werd gepresenteerd.

In het stuk worden verschillende opties gepresenteerd om de verkeersproblemen rond Utrecht op de lange termijn aan te pakken. Zo denkt de bewindsman aan een nieuw stuk weg bij Amelisweerd die de A12 bij Bunnik en de A28 bij Zeist met elkaar moet verbinden. Dertig jaar geleden leidde de aanleg van de A27 door het landgoed Amelisweerd nog tot veel weerstand.

Ook wordt gedacht aan een snelweg door Leidsche Rijn, de vinexlocatie ten westen van de stad die de afgelopen jaren werd ontwikkeld. Deze nieuwe weg sluit de A12 aan op de noordelijke ring van de stad. Deze noordelijke ring wordt ook opgewaardeerd tot snelweg, waarmee Utrecht een volwaardige ringweg zou krijgen.

Het plan is vandaag gepresenteerd en ligt zes weken ter inzage voor bewoners. Zij kunnen in deze periode hun commentaar geven op alle gepresenteerde alternatieven.