KLM raakt meer dan twee op honderd koffers kwijt

Redactie

Luchtvaartmaatschappij KLM raakte afgelopen zomer op elke duizend passagiers 20,1 koffers kwijt. Dat blijkt vandaag uit cijfers van de Europese brancheorganisatie voor luchtvaartmaatschappijen AEA. Van de 29 kleine en grote Europese luchtvaartmaatschappijen die hierover gegevens aanleverden, scoorde alleen het Britse BMI slechter. Die raakte 24,5 koffers per duizend passagiers kwijt.

Als beste komt het Oekraïense Aerosvit uit de bus, dat 3,6 koffers per duizend reizigers verloor. Een woordvoerder van de KLM laat weten niet tevreden te zijn over de cijfers. "We werken met man en macht aan een verbetering van onze prestaties op dit gebied." Zo investeert KLM samen met de luchthaven in onder meer een chip die het makkelijker moet maken koffers te lokaliseren en worden robots ingezet bij de bagageafhandeling om menselijke fouten te voorkomen.

Toch wil de zegsvrouwe wel een aantal nuances in de cijfers aanbrengen. "De gegevens over KLM zijn sterk beïnvloed door technische storingen in de bagageafhandeling die een aantal dagen in april en juni plaatsvonden. Ook hebben wij te maken met veel overstappers. Die bagagestromen zijn voor maatschappijen een stuk complexer dan alleen van A naar B transporteren. Daarnaast zullen de kleine maatschappijen altijd beter scoren, aangezien het afhandelen van koffers voor hen veel eenvoudiger is."

Vorig jaar leverde KLM per duizend reizigers bijna twintig (19,7) koffers vertraagd af. In 2005 lag dat aantal nog op 17,4. Van de cijfers over het complete vorige jaar van de 26 luchtvaartmaatschappijen stond KLM op de 23e plaats. De laatste plaats was voor TAP Portugal, dat per duizend passagiers 27,8 koffers kwijtraakte. Air Malta verloor het zicht op 4,5 koffers per duizend reizigers, goed voor de eerste plaats.