Prepaid bellen naar 0900-nummers goedkoper

Redactie

T-Mobile berekent niet langer een integraal tarief voor prepaid bellen naar betaalde informatienummers, zoals 0900-, 0906- en 18xy-nummers. Dat heeft telecomwaakhond Opta vandaag bekendgemaakt. Vodafone doet dat sinds september al niet meer.

Bellers moeten voorafgaand aan een gesprek melding krijgen over het minuuttarief voor het informatienummer en over de kosten voor het gebruik van hun mobiele telefoon. Een aantal aanbieders bracht hun prepaid bellers een integraal tarief in rekening. Dat varieerde van 1,10 tot 1,30 euro per minuut voor het totaal van minuuttarief en verkeertarief. Daarmee werd de beller misleid, omdat het integrale tarief niet voorafgaand werd gemeld.

Nieuwe regels van de Opta schrijven voor dat het integrale tarief ook gemeld moet worden. Dat heeft ertoe geleid dat T-Mobile niet langer een integraal tarief van 1,10 euro rekent en is overgestapt op het in rekening brengen van het gemelde minuuttarief en de verkeerskosten van maximaal 35 eurocent.

De wijziging bespaart bellers jaarlijks in totaal miljoenen euro's. Bij een minuuttarief van tien cent scheelt dat 65 cent per minuut: het verschil tussen 1,10 euro en tien cent plus 35 cent verkeerskosten, rekent de Opta voor.

KPN gaat met ingang van het nieuwe jaar het integrale tarief melden als prepaid abonnees met een betaald informatienummer bellen.