'Nederlanders drinken vaker dan Belgen'

Redactie

De Belgische krant Het Laatste Nieuws is verbaasd over het drinkgedrag van de Nederlanders. Niet dat de Belgen er niets van kunnen, want één op de tien zuiderburen drinkt dagelijks alcohol. Maar de Nederlanders 'zuipen' nog iets meer (17 procent) en zijn daarmee de nummer één in Europa, aldus een onderzoek van Gfk.

Gemiddeld drinkt 30 procent van de Europeanen nooit een glas drank. In Nederland raakt slechts 15 procent nooit een druppel alcohol aan en in België ligt dit op 20 procent. De meeste geheelonthouders wonen in Zuid-Europa. Zo zegt 83 procent van de Turken nooit te drinken, voornamelijk vanwege het geloof.

Nederlanders kiezen net als Belgen sneller voor wijn dan voor bier. Opvallend is dat wij in Europa in de kopgroep zitten met onze voorkeur voor cocktails en mixdrankjes. Alleen Turkije staat in deze categorie boven Nederland.

Holland is wel weer de nummer één als het gaat over de vraag hoe goed men bestand is tegen drank. Volgens de ondervraagde Nederlanders is 40 procent pas na vijf glazen aangeschoten en dat is het hoogste percentage uit het onderzoek.


Nederlanders drinken vaker dan Belgen  (foto: DAG)