Arts in Congo amputeert per sms

HuHu
Een vrijwilliger van Artsen Zonder Grenzen heeft in Congo het leven van een tiener gered door diens schouder te amputeren. De instructies voor deze operatie ontving hij per sms van een collega.

De 52-jarige arts David Nott uit Groot-Brittannië trof een zwaargewonde 16-jarige jongen aan in de stad Rutshuru. De linkerarm van deze jongen was dusdanig gewond en geïnfecteerd dat deze vanaf de schouder moest worden geamputeerd, om te voorkomen dat de jongen zou overlijden.

Het probleem was echter dat Nott nog nooit eerder een amputatie had uitgevoerd. Een collega van hem uit Londen had wel eens eerder zo'n operatie gedaan, zo herinnerde Nott zich. "Ik stuurde hem een sms en hij sms'te me instructies voor de operatie terug". "De jongen zou zijn gestorven als ik het niet had gedaan, dus ik heb me er snel op ingesteld en de instructies stap voor stap gevolgd", aldus Nott.

Een dergelijke operatie vergt normaal gesproken een uitgebreide planning en het gebruik van vele moderne medische technieken. Deze zijn in Congo helaas niet beschikbaar en de operatie moest met zeer beperkte middelen worden uitgevoerd. Ondanks alles wist Nott de operatie succesvol uit te voeren en hij redde hiermee het leven van de jongen.