Twaalf jaar cel voor moord met priem

Redactie
De rechtbank in Leeuwarden heeft de 18-jarige Leeuwarder Vincent M. vandaag tot een gevangenisstraf van twaalf jaar veroordeeld wegens moord. Hij stak begin augustus van dit jaar de 28-jarige Niels Kooistra meerdere malen met een priem.

Kooistra raakte door de steekpartij vanaf zijn nek verlamd. Ook kon hij niet meer zelfstandig ademen. Op 15 augustus werd op Kooistra's eigen verzoek zijn medische behandeling stopgezet, waardoor hij overleed .

Met de uitspraak stelt de rechter Vincent M. verantwoordelijk voor het overlijden van Niels Kooistra. Hij heeft Niels vier keer gestoken met een priem, waaronder eenmaal in de nek. De nekwond veroorzaakte een volledige dwarslaesie. Het slachtoffer kon daardoor ook niet meer zelfstandig ademen.

De rechtbank veroordeelde Vincent M. voor moord, omdat de verdachte voldoende tijd tijdens de confrontatie had om zich te beraden over zijn handelen. Officier van Justitie Henk Mous meent dat de uitspraak recht doet aan de ernst van het misdrijf.

De verdachte kwam eerder in aanraking met de kinderrechter, eveneens wegens een steekincident. De advocaat van de verdachte wil niet reageren op de uitspraak.

De fatale steekpartij was het resultaat van een ruzie. In de nacht van 1 op 2 augustus fietste Niels Kooistra samen met zijn vriendin naar huis van een feestje. Onderweg kwamen zij twee jongens tegen, die Niels begroette met 'middei', de Friese vertaling van 'middag'. Vincent M. verstond echter 'mietje' en de twee raakten slaags. Een vriend van de dader wist het tweetal aanvankelijk nog uit elkaar te halen.

Kooistra en zijn vriendin gingen naar huis en namen de jas met sleutels van de verdachte mee. Thuis kregen ze daar spijt van en besloten om de jas terug te brengen. Die actie werd Niels uiteindelijk fataal. Vincent M. ontstak zo in woede dat hij Kooistra alsnog neerstak.