Studenten maken zich hard voor Hollandse pot

Redactie
Terwijl de gemiddelde jongere zich tegenwoordig geregeld tegoed doet aan hippe gerechten als sushi, wraps en oosterse wokgerechten, is er een groep studenten opgestaan die pleit voor de ouderwetse Hollandse pot.

Om de gehaktbal, boerenkool met worst en erwtensoep weer een hip imago te geven, trekken zes Amsterdamse studenten de komende maand door het land met hun Dutchpotbus. "Bij opa en oma krijgen studenten het nog wel eens voorgeschoteld: groenten, aardappels met jus en een versgedraaide gehaktbal. Maar op hun eigen kamer gaat de Nederlandse student vooral voor wat de supermarkt hem of haar biedt. Daar is steeds minder Hollandse pot bij", meent Dutchpotter Irene de Veij (22).

"Wij vinden het doodzonde dat er nauwelijks nog aandacht wordt besteed aan Hollands eten. Als jongeren door de multiculinaire ontwikkeling helemaal geen Hollandse pot meer eten, gaat een stukje Nederlandse identiteit verloren."

De Dutchpotbus trekt langs studentensteden om studenten tijdens lunch en diner typisch Hollandse kost te serveren. In januari wil Dutchpot de Europese studentensteden Berlijn, Kopenhagen, Stockholm en Hamburg bezoeken. "We willen ook buitenlandse jongeren in aanraking brengen met de Nederlandse keuken."

Studenten maken zich hard voor Hollandse pot  (foto: ANP)